«انتخابات مجلس» به روایت آیت الله منتظری

اشاره: لازم است که در اینجا به برخی نکات اشارتی بکنم. در یادداشت های دوران چهار سال مجلس اول، برخی نکات و رخدادها گزارش شده که از جهاتی مهم اند و از جمله آن ها طرح پیشنهادیی در ارتباط با انتخابات مجلس دوم است و می پندارم انتشار برخی از آن ها در آستانه نمایشی به نام انتخابات مجلس دوازدهم عبرت آموز باشد.

اینک در قسمت نخست این سلسله یادداشت ها، گزارشی از برگزاری سمیناری در قم و پیام آیت الله حسینعلی منتظری را بی کم و کاست می آورم و در قسمت های بعدی برخی از یادداشت های مفید دیگر را در همین زمینه خواهم آورد. این یادداشت در تاریخ 25 آذر ماه 1362 تحریر شده است.

حسن یوسفی اشکوری

نماینده مردم تنکابن و رامسر در مجلس اول

در هفته قبل، سمینار ائمه جمعه مراکز استان در قم برای روشن شدن و تصمیم گیری امر انتخابات تشکیل شد. در این سمینار آیت الله منتظری مطالب جالبی عنوان کردند که سرتیتر های صفحه اول روزنامه اطلاعات مورخ 23 / 9 / 62 را در این جا ذکر می کنم:

«احساس می کنم یک کودتای خزنده و تدریجی برای از بین بردن فرزندان اصیل انقلاب به وجود آمده است . . . این مسأله خط و خط بازی که معمول شده است، گناه بزرگی است که بعضی ها مرتکب می شوند و نیروهای خوب را مرتب از یکدیگر جدا می کنند.

مردم خودشان دارای رشد و عقل هستند، همین که ما آن ها را ارشاد می کنیم و یا افرادی را به آن ها معرفی کردیم، کافی است؛ دیگر نباید کاری کنیم که با جوسازی و خدای ناکرده زور، همان افرادی که کاندیدا شده اند از صندوق در بیایند . . . آقایان باید خیلی به این نکته توجه کنند که مردم ما احساس نکنند قیم دارند و می خواهند کسانی را به آنان تحمیل نمایند . . . این به نفع دولت و مجلس و کشور خواهد بود که مثلاً افراد بدون ترس و واهمه نظریات خودشان را بگویند و بعد آنچه صلاح کشور و اسلام بود انتخاب و تائید شود . . .

از گوشه و کنار شنیده می شود که افراد متدین و مبارز را می گویند خط 3، به نظر من این گونه برخوردها، که منجر به منزوی شدن افراد خوب و با کفایت می شود، گناه بزرگی است که باید جلو آن گرفته شود . . .

باید در حوزه و دولت و مجلس افراد متدین، مستقل و شجاع باشند که فرضا اگر رئیس مجلس و یا رئیس جمهور مطالبی گفت و آن ها نظرشان چیز دیگری بود، شهامت ابراز آن را داشته باشند . . .

به تدریج افراد مستقل و آزاد، که هم تعهد به اسلام دارند و هم سابقه انقلابی و فداکاری داشته اند، در معرض خطر حذف و انزوا قرار گرفته اند . . . بعضی ها دلشان می خواهد دیگران هم مطیع آن ها باشند و اگر اظهار نظر کردند، هر چند متدین و عاقل و انقلابی هم باشند، به حسابشان نمی آورند . . .

ائمه معظم جمعه هر کجا هستند، نباید ارتباطشان با طبقات ثروتمند و متمکن بیشتر از طبقات محروم که مالک اصلی انقلاب هستند، باشد . . .

به فرض اگر چند نفر مخالف به مجلس رفتند، مطمئن باشید که یک اکثریت قاطع خوب که همیشه در انتخابات مجلس ملاک است، با اسلام و روحانیت خواهد بود . . .

من امروز احساس می کنم که معمولا در پست های مهم و حساس افراد ضعیف و مطیع و به اصطلاح بله قربان گوها بیشتر جذب می شوند . . .

در دنیا مثل معروفی شایع است که انقلاب فرزندان خود را می خورد و من امروز احساس می کنم که در جامعه ما این جریان به وجود آمده است . . .

این معنی که مردم در انتخابات افراد صالح آزاد باشند، باید برای ما یک اصل باشد . . .».

هر چند برخی افراد بدبین معتقدند که این سخنان نیز موسمی و فقط برای جذب مردم و مشارکت آن ها در امر انتخابات است و لذا اصالت ندارد و نمی تواند به صورت جدی مطرح باشند، ولی به نظرم این گونه نیست، آیت الله منتظری تاکنون نشان داده است که با صداقت و هوشیاری قابل تقدیری مسائل مملکتی و به خصوص مسایل سیاسی، زندان ها و اوضاع قضایی و مشکلات اقتصادی را بیان کرده و تا حالا کوتاه نیامده است. به هر حال انگیزه این سخنان هر چه باشد، بسیار مهم و به خصوص از نظر تاریخی ارزنده و برای مدیران کشوری محکوم کننده است. روشن است که این موضع گیری ها خلاف افکار و عملکرد مسئولین فعلی کشور و خط و مشی حزب جمهوری اسلامی است و برای همین است که برای آنان بسیار گران تمام می شود و آقایان هر گز نمی توانند این مطالب را از شخصی چون آیت الله منتظری بشنوند و به ویژه بدان عمل کنند.

چندی قبل هم واحد اجرایی حزب جمهوری اسلامی نزد آیت الله منتظری رفتند و ایشان در آن جلسه هم مطالبی را بیان کرد که در مجموع حزب را زیر سئوال می برد و با کنایه ای ابلغ از تصریح نشان می داد که ایشان حزب را مورد انتقاد قرار داده است. این است که در فرصت های مناسب مسئولین حزبی پاسخ آقای منتظری را مستقیم و یا غیر مستقیم می دهند. مثلا آقای رفسنجانی روز بعد از سخنرانی آقای منتظری در همین سمینار گفتند که تریبون مجلس جای خطرناکی است و باید افرادی به مجلس بیایند که مسائل اساسی را فراموش نکنند و این طور نباشد که یک بار مطلبی در پشت تریبون گفته  شود و جو جامعه را مسموم کند و برای اصلاح آن ماه ها وقت مسئولان گرفته شود  . . . ایشان گفتند آنچه مهم است ایمان و تعهد است و اگر نماینده تخصص هم داشته باشد زینت است، بعدا کار را یاد می گیرد و . . . پیداست که این مطالب پاسخ آقای منتظری است که افراد مخالف هم در مجلس خطری ندارند!

روزنامه جمهوری اسلامی در شماره دیروز خود سرمقاله ای دارد تحت عنوان «استقلال رأی».  این مقاله تعریضی به آیت الله منتظری دارد، آنجا که می گوید: «عده ای اخیرا زیرکانه راه بنی صدر را می روند و آن این است که به بهانه اصالت استقلال رأی می خواهند تشکیلات را زیر سئوال ببرند و منظور از تشکیلات هم حزب است و حال آن که خود آنان تشکیلات نامرئی دارند . . .» امین سازگار نژاد می گفت یکی از نمایندگان گفته است که آقای منتظری هم دارد بنی صدر می شود!  

بدیهی است که تفکر مشی آقای منتظری با حزب و مسئولین فعلی کشور تصادم ماهوی دارد. و حتی تفکر ایشان با تفکر امام در موارد بسیاری تصادم دارد. مثلا  در چند روز قبل – قبل از سمینار – امام گفتند که اگر افراد منحرف کاندید شدند، مردم به آن ها رای ندهند و اگر مردم رای دادند مجلس آن ها را طرد کند و حال آن که منتظری چنان که نقل شد معتقدند رأی مردم اصالت دارد و اگر هم چند نفر مخالف به مجلس راه یافت اشکالی ندارد. نکته ای که در حرف امام قابل توجه است، این است که ایشان خط منحرف را گوشزد می کنند و حال آن که هرگز ضوابط و نشانه های انحراف و منحرف را مشخص نمی کنند و این کلی گویی نتیجه اش این می شود که مردم و دستجات مختلف در امر انتخابات و یا بعد از آن به جان هم بیفتد و هر کس که دیگری را به هر دلیل قبول ندارد، منحرف بداند و در کوبیدن آن بکوشد. از سوی دیگر این کلی گویی امام بهانه به دست قدرتمندان در مجلس و یا در دولت می دهد که مخالفان و معترضان  را به راحتی بیرون کنند و یا سرکوب و متهم کنند.

Share:

More Posts

پاسخی به یاوه های نتانیاهو

در گذشته متنی کوتاه نوشته و در این کانال منتشر کرده ام با عنوان «بزرگترین تجربه عمر سیاسی ام» و در آن گفته ام پس

رفع یک ابهام

اشاره: در ارتباط با انتشار یادداشت اخیرم در ارتباط با محکومیت جنایات اسرائیلی ها در غزه و اخیرا لبنان یک دوست خیرخواه و علاقه مند

Send Us A Message